In de lage landen

België

In België zijn diverse organisaties actief in het promoten van hapkido. De bekendere stijlen zoals Sinmoo hapkido,Jin Jung Kwan Hapkido en de International H.K.D Federation worden allemaal officieel vertegenwoordigd in België, maar ook minder bekende stijlen, zoals het Hwalmoo hapkido, het European VL System Way Harmony Ki.

 

Duitsland

Grootmeester Kim So Bong heeft het Hapkido eind de jaren 60 naar Duitsland overgebracht en stichtte daar het TMR Systeem. Op 04/08/2011 stierf grootmeester Kim So Bong en werd het overgedragen aan  grootmeester Gerhard Agrinz die ook het systeem onderricht in Oostenrijk

 

Nederland

Hapkido werd in Nederland voor het eerste geïntroduceerd door Robert Pellikaan in 1979. Pellikaan kwam terug uit Nieuw-Zeeland waar hij les had gekregen in hapkido van Lee Jung-nam. Pellikaan richtte in Nederland de H.B.N(Hapkido Bond Nederland) op en begon les te geven. In 1980 werden in Leidschendam voor het eerst hapkido-examens

afgenomen. Vanuit de H.B.N. werden contacten gelegd met de International Hapkido Federation van grootmeester Myung Jae-nam in Zuid-Korea. In 1986 en 1989 bracht Myung Jae-nam een bezoek aan Nederland en introduceerde zijn eigen hapkido-stijl: het hankido. De H.B.N. werd later omgedoopt tot de Nederlandse Hapkido Federatie. In 1993 vertrok Pellikaan weer naar Nieuw-Zeeland. De N.H.F. onderhoudt contacten met de Koreaanse moederorganisatie via hun leraar Ko Baek-yong .

 

Traditioneel Hapkido

In Groningen was het Wim van Kempen, leerling van Robert Pellikaan, die een sterke interesse toonde in het traditionele hapkido van Choi Yong-sul. Hij besloot zich af te splitsen van Pellikaan's organisatie en begon zijn eigen zoektocht naar de wortels van het hapkido. Dit bracht hem onder meer in contact met grootmeester Yoo Byung-don. Yoo Byung-don is een directe leerling van Choi Yong-sul die probeert om de stijl van Choi Yong-sul zo authentiek mogelijk door te geven aan komende generaties. Een andere hapkido-stijl die de laatste jaren veel aan populariteit wint in Nederland is het Jin Jung Kwan Hapkido.

 

Yeon Mu Kwan Hapkido

Sinds 2006 wordt in Nederland het hapkido van Myung Kwang-Sik gepromoot door de Dutch HKD Federation welke is aangesloten bij de World Hapkido Federation van deze grootmeester.

 

Overige stijlen

Vrijwel alle hapkido-organisaties in Nederlanden onderhouden directe contacten met Koreaanse leraren, maar er zijn

ook scholen die zelfstandig opereren. Frans van Drenth uit Groningen, een leerling van van Wim van Kempen, legde contacten met Kim Yun-sang. Kim Yun-sang is de derde opvolger van Choi Yong-sul en geeft nog actief les in wat hij hapki yusul noemt. Een andere leerling van Wim van Kempen, Jelte de Graaf, is ook zijn eigen weg ingeslagen. Hij opereert vanuit Assen en is aangesloten bij de Canadese organisatie van Rudy Timmerman. Ronald Verheuvel uit Hellevoetsluis heeft zich aangesloten bij de Koreaanse organisatie van grootmeester Lim, Hyun-Soo de oprichter van Jungkikwan. Lim, Hyun-Soo trainde 19 jaar onder Doju Choi, Yong-Sul en ontving zijn 9de Dan van Choi, Yong-Sul zelf. Ronald Verheuvel promoot het Jungki Kwan Hapkido vanuit Middelharnis op het eiland Goeree-Overflakkee (Zuid-Holland).

Waar?


*Sporthal Blookberg

Blookbergstraat 3690 Zutendaal


*Budozaal Sporthal de Kommel

Olympialaan 3630 MaasmechelenTrainingsdagen?


Dinsdagen: 18.30u-19.30u

Vrijdagen: 19.00u - 20.00u


Vrijdagen : 17.00u - 18.00u

Info?


Mail: info@hapkidozutendaal.be

Gsm: 0477/52.10.93

Copyright © All Rights Reserved