Algemeen

Algemeen

Doelgroepen Zutendaal

Kinderen

Voor de kinderen in het algemeen krijgen de technieken in het Hapkido een sportiever karakter. Het hoofddoel van deze lessen zijn: het hanteren, kanaliseren van de agressie en het aanleren   van de basistechnieken. Ze leren al snel, als men deze technieken gebruikt, ze zich kunnen   verdedigen zonder dat men de aanvallers blijvende letsels toebrengt.

Voor de kinderen vanaf 6 jaar is het belangrijk dat  zij hun evenwicht leren behouden als ze   verplaatsingen  of bepaalde bewegingen leren uitvoeren, waaronder trap en stoottechnieken. Ook wordt er de nadruk op gelegd dat  er in zelfverdediging steeds drie belangrijke principes aan bod komen waaronder:

 

 *verplaatsingen


 *bevrijdingen


 *tegenaanval

 

Kinderen vanaf 12 jaar zullen  stilaan ondervinden dat de agressie zich wendt tegen de agressor. Door de concentratieoefeningen zullen ze leren dat ze hun aandacht op een punt kunnen richten   en dat ze zich door niets meer laten afleiden. Ze zullen geestelijk en lichamelijk sterker worden. Zo krijgen ze het nodige zelfvertrouwen om te kunnen slagen in het dagelijks leven en hun plaats in de maatschappij kunnen innemen. De lessen worden zodanig gegeven dat ieder kind zijn identiteit behoudt en een eigen persoonlijkheid kan opbouwen.

Vrouwen


Voor de dames is het Hapkidoprogramma gebaseerd op verschillende grondprincipes van de fysieke en psychische zelfverdediging. De technieken voor dames hebben een heel ander karakter daar vrouwen een ander wezen hebben. Trappen en stoten zijn de meeste vrouwen van nature uit vreemd. Daarom zijn hun technieken uitsluitend defensief. Om deze technieken te laten slagen moet men  leren om op het gepaste moment te reageren, waardoor men de aanvaller verrast en hem zowel geestelijk als lichamelijk uit het evenwicht brengt. Hapkido helpt hen ook om zelfvertrouwen te krijgen zodat ze de situatie geestelijk kunnen verwerken en zo bij gevaar weerbaar worden. Vrouwen worden in de maatschappij maar nog al te vaak aanzien als zijnde het zwakkere geslacht en worden zo dan ook behandeld. Door geest en lichaam te sterken zullen ze kunnen bewijzen dat dit niet op waarheid berust en ook zij met succes het hoofd kunnen bieden aan de maatschappelijke problemen en aan een carrière kunnen werken.

Volwassenen Heren

De technieken zijn voor beginners vereenvoudigd en naarmate men langer traint zal men in staat zijn om meer zachtere technieken te gebruiken in een mogelijk conflict. Doch voor beginners zal het voornamelijk gaan om de hardere technieken waar men na een bevrijding enkel slag, stoot en traptechnieken leert gebruiken om de aanvaller af te wenden. Dit maakt dat zelfs beginners zich op zeer snelle tijd kunnen verdedigen met enkele simpele basistechnieken, wat in veel andere Hapkidoscholen zeker niet het geval is.

Hapkido vraagt heel veel technisch inzicht en men moet dit jaren doen om het zich eigen te kunnen maken.Met twee ,drie keer in de week gaan trainen lukt zoiets niet voor de doorsnee persoon. “Vrees niet voor de man met 1000 verschilende technieken maar wel voor de persoon die 1000 keer één techniek heeft beoefend”